Meer zingeving in je werk, hoe dan?

geplaatst in: Gratis tips | 0

Lange tijd heb ik het gevoel gehad dat ik ‘iets’ wilde doen met mijn werkzame leven wat er voor mij meer ‘toe doet’. Maar wat is dat dan.. Herken je dat? Je blijft er wat onrustig onder. Je zit in je baan, doet je werk en tegelijkertijd blijft er iets sudderen. Het doet je de vraag stellen: is dit het nou? Blijf ik dit nou m’n verdere leven doen?

Inmiddels kan ik hier twee dingen over zeggen. Eén: dit hoort erbij. Het hoort bij het leven dat deze vragen zich aan je opdringen. Meestal zo rond je veertigste, maar het lijkt wel of deze vragen steeds eerder spelen. Het heeft ermee te maken dat je van betekenis wilt zijn. Dat je dingen wilt doen in je werkzame leven, die er voor jou toe doen. Die betekenis hebben voor je. Waarin jij van betekenis bent.

Het tweede wat ik er inmiddels over kan zeggen is dit: het onrustige gevoel verdwijnt niet vanzelf. Het vraagt actie, verkenning, reflectie. Als je hierin tenminste vooruit wilt komen. Dit gevoel daagt je namelijk uit om bij jezelf te ontdekken waar het dan voor jou om draait. Wat raakt je? Waarin wil je van betekenis zijn?

Dit kent een relatie met je waarde(n). In mijn vorige blog ‘Ook klaar met hiërarchie?’ ging het over waarden. Hoe je er achter komt wat je belangrijkste waarde is. Dat het dan altijd gaat om iets wat je raakt. Dat gelijkwaardigheid mijn belangrijkste waarde is, juist omdat ik me lange tijd minderwaardig heb gevoeld. Als je ‘pijn’ ombuigt naar kracht, dan kun je je inzet in werk ten dienste stellen aan dat er meer van jouw waarde is (op aarde). En ik voel inmiddels hoe geweldig ‘werken’ dan is.

Werken vanuit je waarde(n)

Zodra je werkt vanuit je waarde(n), dan ben je eigenlijk invulling aan het geven aan je levensmissie; je ‘waarom’, om in de termen van Simon Sinek te praten. Werken en leven vanuit je waarde voelt heel fijn en dankbaar. Je inzet in werk krijgt dan zin.

Ken jij je waarden? Heb je je wel eens afgevraagd wat er voor jou toe doet? Wat je raakt en waarom? Dit is nog niet zo eenvoudig om te ontdekken. Het vraagt ook gewoon dingen uitproberen, iets gaan doen en jezelf dan af te vragen wat het je brengt. Hoeveel plezier, dankbaarheid en zingeving je ervaart in de dingen die je onderneemt in je werkzame leven. Actie en reflectie zijn twee belangrijke wegen waarlangs je steeds dichter bij je eigen essentie komt. En zodra je eigen achtergrond en essentie voor jezelf meer helder worden en betekenis krijgen, kun je focus aanbrengen in de dingen die je doet in je werk.

Al doende ontdekken

Als je niks doet, gebeurt er niks. En soms moet je van A naar B stappen, om C te gaan zien. Als je blijft staan op A, dan ga je C nooit zien. Zo had ik op enig moment het gevoel dat ik meer dingen wilde gaan doen in mijn werkzame leven die er voor mij ‘toe doen’. Toen in 2009 mijn schoonvader overleed en we aan tafel zaten met de uitvaartverzorger, toen was er het moment dat ik dacht: wat zij doet, dat wil ik ook.

Aan dat gevoelde verlangen heb ik eigenlijk vrij direct een actie gekoppeld. Niet teveel over nadenken, gewoon doen. Ik startte met de opleiding uitvaartverzorger, tegen bedenking van allerlei mensen uit mijn directe omgeving in, inclusief die van mijn man. Pas toen ik doende ging met dit vak en er ‘toevallig’ een opdracht op het gebied van outplacement op mijn pad kwam, kwam ik er achter dat ik iets kan en wil betekenen voor mensen als zij worden geconfronteerd met ‘loslaten’ en verlies. Ik kom dan tot het ‘echte’ met mensen en we ontmoeten elkaar gelijkwaardig. Een staat waar ik inmiddels moeiteloos kom en graag ben. Deze stap heeft me uiteindelijk gebracht op het vak van loopbaancoach. Door van A naar B te stappen ben ik C gaan zien. Als loopbaancoach werk ik nu aan èn vanuit mijn belangrijkste waarde: gelijkwaardigheid.

Aan welke stap denk jij?

Voel jij nu ook al een poos dat je eigenlijk meer dingen wilt doen in je werk die er voor jou ‘toe doen’? Heb je het gevoel dat je meer vanuit je hart wilt werken? Voel je dit wel, maar worstel je met de vraag waar dit dan over gaat? Kom je niet vooruit in dit proces? Blijf je staan, maar wil je nu juist een stap zetten?

Laten we kennis maken. Tijdens mijn kennismakingsworkshop doen we een verkenning op de onderwerpen, die bijdragen aan je meer gelukkig voelen in je werk. De eerstvolgende datum vind je in de link en hiernaast.

In mijn loopbaancoaching gaan we een tandje dieper. Ik help je om te reflecteren over je eigen identiteit, waarmee je zicht krijgt op je waarden en drijfveren. Hier is je zingeving te vinden, bij je eigen essentie.

Wil je eerst gratis en vrijblijvend sparren? Plan een Skype inspiratiesessie van 20 minuten. Geef ik je zeker 2 tips hoe je vooruit komt in de vraag die nu bij je speelt.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin