Trouw blijven aan jezelf, hoe scherp ben jij hier op?

geplaatst in: Gratis tips | 0

In mijn loopbaancoaching hoor ik vaak mensen zeggen dat ze iets ‘spannend’ vinden. Ze wéten wat ze hebben te doen, maar vinden het moeilijk. Mijn bijna automatische reactie is dan: er is ook niemand die zegt dat het makkelijk is.

Natuurlijk vind je het spannend. Hier raak je namelijk je ontwikkelpunt. Hier zit je uitdaging om trouw te blijven aan jezelf. Trouw blijven aan jezelf is per definitie spannend én je opgave. Het is naar mijn idee je plicht om trouw te blijven aan jezelf. Primair aan jezelf. Secundair aan anderen. Je loyaliteit aan anderen gaat tot het punt dat je dis loyaal wordt aan jezelf. Híer ligt je grens, die je hebt te bewaken.

Grens voelen

Mijn vurig pleidooi illustreer ik weer graag aan de hand van mijn eigen praktijk. Want mét dat ik jou in mijn loopbaancoaching uitdaag om toch vooral trouw te blijven aan jezelf, ongeacht de consequenties, word ik natuurlijk ook zelf iedere dag uitgedaagd dit in praktijk te brengen.

In mijn lezing gekoppeld aan mijn boek, vertel ik ook: het begint met beter weten wie je zelf bent. Maar dan begint het pas. Want als je dan beter weet wie je zelf bent, wat voor jou belangrijk is, dan is stap twee dat je jezelf serieus neemt. En jezelf serieus nemen kent een consequentie, namelijk dat je je uitspreekt en als dat nodig is, afziet of loslaat wat niet (langer) bij je past.

Waarden

Jezelf kennen en wat je belangrijk vindt, heeft ook een relatie met welke waarden er voor jou toe doen. Welke waarden raken jou?

Voor mij staat gelijkwaardigheid bovenaan mijn lijstje, wetende hoe dit verbonden is met mijn eigen achtergrond, mijn eigen levensverhaal. Mijn inzet als mens, in werk en daarbuiten, is gericht op bijdragen aan gelijkwaardigheid in de wereld. Dit heb ik te toetsen in alles wat ik doe. Ik voel ook direct, wanneer ik me in een situatie of (samenwerkings)relatie begeef, die afbreuk doet aan gelijkwaardigheid. Herken je dat? Dat je lijf direct een seintje geeft, als je waarde(n) geweld wordt aangedaan of – misschien wat minder heftig – tekort wordt gedaan? En dan, zodra je dit voelt, is de uitdaging om hier iets mee te doen. Hier ligt namelijk een persoonlijke grens, die je hebt te bewaken.

Mijn uitdaging

Dan iets over mijn uitdaging van heden ten dage, ter illustratie én zodat je je gesteund voelt.

In mijn verkenning van opdrachten en werk heb ik contact met diverse partijen. Zo ook met bureaus die zaken doen met de Rijksoverheid, en in dit kader samenwerking zoeken met ondernemende ZZP-ers. Veel Rijksoverheden stellen op voorhand allerlei eisen en het bureau zet deze klakkeloos door naar mij. De eisen hebben een teneur van weinig vertrouwen en voelen niet aan alsof ze op een gelijkwaardige manier nieuwsgierig zijn naar mij. Dat is tenminste míjn waarneming. Hier begint mijn gevoel zich te roeren. En dán moet ik alert zijn.

Uitspreken

Ik zie een parallel met de huidige politieke ontwikkelingen. De toeslagenaffaire. Een illustratie van ongelijkwaardigheid, een krachtmeting in macht. We – als doorsnee mens – worden ons er steeds meer van bewust dat we dit niet langer willen. Tegelijkertijd vraagt het wél dat je dit uitspreekt. Ook ik. Ik spreek mijn bedenkingen tegen het bureau uit en schets ook hoe dit wat mij betreft een zelfde teneur kent als de huidige politieke ontwikkelingen.
‘Ja’, zegt de consultant van het bureau, ‘wij vinden het ook niet fijn, maar de Rijksoverheid vraagt dit en er zijn zoveel afdelingen en mensen daar, dat je dit niet zo gauw veranderd krijgt.’ ‘Nee, dat snap ik helemaal’, zeg ik, ‘maar íemand moet ander gedrag gaan vertonen, anders verandert er niks.’

Hier zie ik nu mijn opgave. Dit expliciet maken, wetende dat de consequentie kan zijn dat de ander me ‘lastig’ vindt en samenwerking juist verder weg raakt. Toch neem ik het risico. Waarom? Omdat het goed voelt mezelf serieus te nemen. En in alle eerlijkheid, in een samenwerkingsrelatie waarin dat niet kan, voel ik me niet langer gelukkig. Jij?

Hoe zoek jij de spanning op?

Voel je aan wat ik bedoel, waar dit over gaat? Wanneer voel jij het seintje in je lijf? Doe je hier iets mee? Ben je hier scherp op? Weet je ook waar dit mee samenhangt? Hoe dit een logische plek heeft in je eigen levensverhaal om zo beter te begrijpen waarom je reageert zoals je reageert in bepaalde situaties?

Wil je hier wat mee? Verder verkennen en vooruit komen? Plan een gratis inspiratiesessie. Doen we een eerste verkenning.

Oh, en wil je als Rijksmedewerker vooruit komen in je ontwikkeling én op gelijkwaardige basis samenwerken zonder inmenging van je werkgever? Lees dan nog even deze blog.

Deel dit artikel met je netwerk > Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin